miercuri, 5 iunie 2013

Întâlnire de 10 ani la Seminarul din Huşi

Absolvenţii promoţiei 1998-2003 a Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Ioan Gură de Aur“ din Huşi, judeţul Vaslui, s-au reîntâlnit duminică, 2 iunie, la 10 ani de la absolvire. Tinerii care păşeau acum 15 ani în şcoala teologică de la Huşi s-au revăzut cu Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, fost diriginte şi profesor, dar şi cu alte cadre didactice de la seminar.
A treia promoţie de absolvenţi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Huşi, continuatorul vechii instituţii de învăţământ desfiinţate în 1932, a poposit din nou la Catedrala episcopală din vechiul oraş de lângă Prut, un loc binecuvântat de Dumnezeu prin ctitorii ştefaniene şi oameni de o credinţă statornică şi lucrătoare. Generaţii întregi de preoţi s-au format în această şcoală teologică reînfiinţată în 1996, de episcopul Ioachim Mareş. Anii de studiu au însemnat pentru fiecare tânăr teolog un timp al plămădirii vocaţionale şi al dobândirii de cunoştinţe teologice atât de necesare pentru misiunea pastorală.
Cei 15 absolvenţi care au răspuns chemării venite din partea Seminarului Teologic din Huşi au resimţit emoţiile din prima zi de şcoală, trăirile duhovniceşti de la slujbele oficiate la Catedrala episcopală, de la orele de curs, de la discuţiile teologice cu profesori şi cu duhovnici precum arhimandritul Mina Dobzeu, bucuria momentelor de recreaţie şi, desigur, tensiunea tezelor şi a  examenelor.
Întâlnirea de 10 ani nu putea să înceapă decât prin Sfânta Liturghie, iar cei 11 preoţi din cei 15 absolvenţi prezenţi au format un sobor slujitor, alături de o parte dintre foştii profesori. Soborul a fost condus de PS Episcop Corneliu, iar la sfânta slujbă a fost pomenit şi Dan Andronachi, unul dintre absolvenţii chemaţi la Domnul înainte de vreme.

Chemarea preoţiei

La sfârşitul Sfintei Liturghii, PS Episcop Corneliu i-a felicitat pe oaspeţii veniţi de la parohii sau din alte locuri unde slujesc în ogorul Domnului, pentru frumoasa aniversare. „Acum 15 ani păşeaţi în această şcoală simţind chemarea lui Dumnezeu de a vă pregăti pentru preoţie. O mare parte dintre dumneavoastră sunteţi acum slujitori ai lui Hristos, iar ceilalţi trebuie să fiţi conştienţi că Dumnezeu vă cheamă să deveniţi slujitori ai sfântului altar“, a subliniat PS Corneliu.
Cuvântul de mulţumire din partea absolvenţilor a fost rostit de pr. Grigorie Moraru, iar ierarhul şi profesorii au primit flori şi daruri. Între profesorii prezenţi, amintim pe fostul director pr. Constantin Busuioc, dar şi pe actualul conducător al instituţiei, pr. Andrei Zăgan. A urmat lecţia festivă de la seminar, unde s-a vizionat un videoclip din 2003, de la ziua de absolvire. Strigarea catalogului a readus emoţiile trăite la orele de curs şi a împrospătat memoria fiecăruia despre colegi, profesori şi momente importante. Atât PS Episcop Corneliu, cât şi profesorii le-au urat absolvenţilor sănătate, putere de muncă şi responsabilitate în chemarea primită, alături de familiile lor. Sărbătoarea s-a încheiat cu masa festivă de la Mănăstirea „Dimitrie Cantemir“ din apropierea oraşului, unde fiecare absolvent a avut posibilitatea să-şi prezinte realizările pe plan misionar, familial sau academic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu