Hristos S-a inaltat la cer de pe Muntele Maslinilor, in vazul Apostolilor si a doi ingeri. Ingerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, ca acestia sa nu se lase coplesiti de durerea despartirii.
Din Sfanta Scriptura aflam ca Mantuitorul Si-a ridicat mainile, binecuvantandu-i pe ucenici, iar pe cand ii binecuvanta S-a inaltat la cer (Luca 24, 51), in timp ce un nor L-a facut nevazut pentru ochii lor (F.A. 1,9). Adeseori Dumnezeu le-a vorbit oamenilor din nor, fenomen prin care se manifesta energiile divine, menite sa reveleze prezenta Divinitatii, dar sa o si ascunda.
Inaltarea cu trupul la cer este o marturie a faptului ca omul a fost creat pentru vesnicie, caci Fiul nu Se infatiseaza Tatalui numai ca Dumnezeu, ci si ca Om.Hristos prin Inaltarea Sa, nu arata doar unde trebuie sa ajunga omul, ci se face cale si putere, ca omul sa ajunga la aceasta stare. El sade pe tronul dumnezeiesc al slavei, dar si locuieste in inima celor ce-L iubesc. Asa putem intelege paradoxul: Hristos este inaltat si in drum spre inaltare cu fiecare dintre noi.
Inaltarea Domnului - Ziua Eroilor
Prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001, sarbatoarea Inaltarii Domnului a fost consacrata ca Zi a Eroilor si sarbatoare nationala bisericeasca. In aceasta zi, in toate bisericile din tara si strainatate se face pomenirea tuturor eroilor romani cazuti de-a lungul veacurilor pe toate campurile de lupta pentru credinta, libertate, dreptate si pentru apararea tarii si intregirea neamului.
Cei cazuti pe campurile de lupta au fost cinstiti asa cum se cuvine si de catre locuitorii satului Manzati. Dupa Sfanta Liturghie s-a savarsit Slujba Parastasului unde au fost pomeniti eroii satului, cazuti pe campurile de lupta, apoi cei prezenti au participat la un program artistic dedicat acestei zile, ce a cuprins cantece de vitejie si poezii patriotice, sustinut de catre elevii scolii cu clasele I-IV din sat,sub indrumarea cadrelor didactice.
In cuvantul de incheiere preotul paroh a multumit cadrelor didactice pentru implicarea in organizarea acestui frumos program, si a cautat sa scoata in evidenta rolul important care l-a indeplinit Biserica in viata luptatorilor pe campurile de lupta, din toate timpurile.( Existenta intre anii 1921-1948 a unei Episcopii a Armatei, participarea episcopilor si preotilor alaturi de soldati pe campurile de lupta, asigurarea asistentei religioase etc).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu